baldugalaktika.lt - klasikiniai baltarusiški baldai



Virtuvės baldai - kokį išplanavimą pasirinkti?

Projektuojant virtuvę svarbiausia yra funkcionalumas ir patogumas. Virtuvę reiktų projektuoti pagal daugiausia joje gaminantį žmogų - svarbu yra kokio jis ūgio. Pagal to žmogaus ūgį galima numatyti darbastalių aukštį. Dažniausiai projektuojamos virtuvės aukštis siekia 90 cm, tačiau virtuvė gali būti ir kiek žemesnė. Parenkant aukštį tenka atsižvelgti ir į buitinių prietaisų aukščius - tokius kaip indaplovė ar skalbyklė. Dažniausiai standartinių įmontuojamų indaplovių aukštis iki stalvirčio svyruoja nuo 815 iki 875 mm. Dažniausiai pasitaikantys stalviršio storis - 10 mm arba 38 mm, tokiu atveju virtuvės su indaplove aukštis gali svyruoti nuo 825 iki 913 mm.
Koks tinkamiausiais virtuvės aukštis, galima nustatyti taip - pamatuoti aukštį nuo žemės iki sulenktos alkūnės (stovinčio žmogaus) ir iš gauto skaičiaus atimti 15 cm. Tinkamas virtuvės aukštis užtikrins, kad gaminant nepaskaustų nugara. Moksliniais tyrimais yra nustatyta, kad dirbant į priekį palinkus daugiau nei 20 l. kampu labai apkraunami stuburo slanksteliai ir tokiu būdu galima pertempti nugaros raumenis.
Žinoma šiais laikais dažnai pasitaiko, kad namuose gamina ne vienas žmogus, tuomet esant ūgių skirtumui renkantis virtuvės stalviršio aukštį tenka priimti kompromisą.

Renkantis virtuvės išplanavimą dar vienas svarbus aspektas yra tai, ar gaminantis žmogus yra dešiniarankis, ar kairiarankis. Dešiniarankiai dirba iš dešinės į kairę, tad tad planuojant plautuvės ir viryklės išdėstymą, plautuvę reikia montuoti dešiniame krašte, tada turėtų būti vieta maisto ruošimui, už jos viryklė/kaitlentė ir vieta nukaistiems puodams. Kairiarankiams ši schema būtų atvirkštinė.

Darbinis trikampis:
- Šaldytuvas
- Viryklė
- Kriauklė
Kadangi virtuvėje viskas sukasi apie tris pagrindines ašis - šaldytuvą, viryklę ir plautuvę, labai gerai, kai tarp šių zonų yra suformuojamas trikampis. Šis trikampis geriausiai susiformuoja tuomet, kai virtuvė pojektuojama ne prie vienos sienos. Virtuvės baldai gali būti išplanuoti skirtingai.

Virtuvės išplanavimo formos:
1. Prie vienos sienos;
2. Dviejų eilių;
3. L formos;
4. U formos;
5. Virtuvė su pusiasaliu;
6. Su sala;
7. G formos.

Virtuvė prie vienos sienos. Tokia virtuvė turėtų būti mažiausiai 3m, o mažiausias patalpos plotis 180 cm. Tokioje virtuvėje viename krašte atsiduria šaldytuvas, svarbu jo nepastatyti viduryje, nes taip būtų pertrauktas darbinis paviršius. Kriauklę tokioje virtuvėje svarbu numatyti tarp šaldytuvo ir viryklės. Jeigu kriauklė patalpinama krašte, tuomet bus daug vaikščiojimo išėmus iš šaldytuvo kažką plaunamo, ką vėliau reikės iškepti. Jeigu virtuvė prie vienos sienos yra ne atskirame kambaryje, dažnai ją nuo kitų zonų atskiria valgomojo stalas.

Virtuve prie vienos sienos

Dviejų eilių virtuvė. Tokioje virtuvėje baldai išdėstomi prie dviejų lygiagrečių sienų, spintelės atsiduria vienos prieš kitas. Tokios patalpos plotis turėtų būti mažiausiai 2,6 m, nes po 60 cm užima virtuvės spintelės ir 1,2 m turi likti tarp jų, kad abi tas spinteles būtų galima atidaryti vienu metu. Šioje virtuvėje viryklę ir plautuvę patartina projektuoti vienoje pusėje, nes kitu atveju judant tarp kriauklės ir viryklės bus nuolat varvinami lašai ant grindų.

Virtuve prie vienos sienos

L formos virtuvė. Ypač tinka kvadratinei patalpai. Šioje virtuvėje labai gerai išsidėsto darbinis trikampis, nes tarp jo kraštinių susidaro beveik vienodi atstumai, todėl tokioje virtuvėje judėti tenka mažiausiai. Susiformuoja patogi vieta valgomajam stalui. Kriauklė atsiduria kampe, arba netoli kampo.

Virtuve prie vienos sienos

U formos virtuvė. Tokioje virtuvėje kartu su baldais integruojamas ir langas.

Virtuve prie vienos sienos

Virtuvė su pusiasaliu. Tokia virtuvė suformuojama, kai virtuvė būna sujungta su valguomuoju ar svetaine. Pussiasalis atskiria skirtingų kambarių zonas, jame dažnai suformuojamas ir baras. Baro privalumas tas, kad jis pridengia maisto ruošimo zoną ir jos nebesimato iš kitos kambario zonos pusės.

Virtuve prie vienos sienos

Virtuvė su sala. Sala dažniausia tarnauja ir kaip papildomas darbinis paviršius. Salos aukštis gali būti virtuvės darbastalio aukščio arba pietų stalo aukščio arba būti su peraukštėjimu: iš pietų stalo į virtuvės darbastalio aukštį arba baro aukštį. Tokia virtuvė paprastai projektuojama sujungtoje patalpoje. Atviro tipo virtuvės trūkumas tas, kad lieka nepridengta maisto gaminimo zona.

Virtuve prie vienos sienos

G formos virtuvė. Tai virtuvė, turinti net 4 kraštines, dažniausiai tokia virtuvė yra su pusiasaliu, skiriančiu atskiras zonas.

Virtuve prie vienos sienos

Virtuvės dydis. Tik pačiais būtiniausiais baldais ir įranga apstatytos virtuvės plotis siekia 8-10 m2, o pačios virtuvės ilgis 3m. Norint solidžios virtuvės su valgomuoju, tam reiktų paskirti ne mažiau kaip 15-20m2. Tokios virtuvės ilgis būna apie 7m ir daugiau.

Virtuvės spintelės. Virtuvės spintelės paprastai būna 30, 40, 45, 60, 90 cm ilgio, prireikus daroma viena kita nestandartinio ilgio spintelė. Apatinių darbastalių aukštis svyruoja tarp 82 cm ir virš 90 cm aukščio (pasitaiko ir virš metro aukščio).